Ana içeriğe atla

Altin nedir?

Altın, görüntü olarak parlayan, sarı, yoğun ve çok sünek, havadan pek fazla etkilenmeyen, suya dayanıklı ve son yıllarda ticari değeri harükulade fazla olan metal çeşididir. Her metalin kimyasal simge olarak bir karşılığı vardır.Altının kimyasal olarak simgesi kısaca Au’dur.Latince bir kelime olan “aurum”undan gelmektedir ve “aurum” un kısaltmasıdır. Mücevher sektöründe ve altın para imalatında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.

Türkiye’de iç piyasaya sürülen altınlar 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından imal edilmektedir.Altının ayarı, bir gram alaşımda mevcut olan altın miktarıyla belirlenmektedir. 24 ayar altın; arı ve yahut saf altın olmakla beraber 1000 milyemdir yani 100 miligramdır. 22 ayar altın da gram başına 916 milyem yani 916 miligram altın bulunur.18 ayar altında 750 milyem yani 750 miligram altın bulur.
14 ayar altında ise 583 milyem yanş 583 miligram altın madeni bulumaktadır.
Genellikle yabancı ülkelere satmak için kullanılan 21 ayarda altında ise, 875 milyem yani 875 miligram altın bulunmaktadır.
18 ayarlık altın alaşımları gümüş ve bakır miktarlarına göre ayrımlı renkler alır: % 25 gümüş yeşil altını, % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır sarı altını, % 0.6 gümüş ve % 19 bakır pembe altını, % 25 bakır kırmızı altını oluşturur.
Altının tarihi geçmişi hakkındaki bilgilerde mevcuttur.


Doğal altının, insan oğlunun yararlandığı ilk metal olduğu düşünülmektedir. Bozulmaması, pırıltısı ve az bulunması, her dönemde ilgi görmesine neden olmuştur. Simyacılara göre altın, yeryüzündeki değersiz metallerin, güneş ve gfezegenlerin etkisiyle sürekli gelişerekulaşacakları son evreydi. Bu nedenle altın, genellikle metallerin kralı sayılıyordu.
Altının Doğal Hali:
Altın doğada çok yaygındır; ama yüzde oranlarının çok düşük olması nedeniyle, verimli işletmeciliğe elverişli bölgelere çok az rastlanır. Deniz suyunda altın oranı , bir ton su başına, yörelere göre 1-10 mg arasında değişir. Altın yatakları ikiye ayrılır : Birincil yataklar, ikincil yataklar. Birincil yataklar genelde kuvars bakımından zengin kayalardan oluşur; söz konusu kayalar, gümüş ve altın tellürürlerin (silvanit, kadaverit, krennerit, petzit, vb.) yanı sıra, çeşitli sülfürler (pirit, blend, stibit, galen, vb.) de içerir. İkincil yataklar birincil yatakların aşınmasından kaynaklanan alüvyon kökenli çökellerdir ve boyları milimetrenin 1/100 ünü geçmeyen altın tanecikleri, yoğunlukları nedeniyle toplaşarak, 25-30 kg lık kütleler oluşturabilir.
Altın Nasıl Çıkarılır?
Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal ilemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır. İkinci yöntemde, altın yataklarının işletme olanakları çok çeşitlidir. Minerali öğütme yada yıkama sırasında, malgamalama (cıvayla alaşım) işlemine baş vurulabilir. Elde edilen malgama damıtılarak altın ayrılır. Ayrıca klor suyuyla (özellikle magamalamadan sonra) işleme olanağı verir (klorürleme). Günümüzde genellikle siyanürleme yöntemi uygulanır; metal, geniş havuzlarda potasyum siyanür yada sodyum siyanür içinde çözündürülüp, sonra bir başka metalle (çinko, aliminyum) işlenerek, altının çökelmesi sağlanır.
Bazı karmaşık altın minarellerini işlemede kolay yükselgenen metaller, gerek ayrımsal yükseltgeme yoluyla, gerek bazı asit yada buharların etkisiyle elenebilir.
Altını arındırmak için, metal önce altın klorüre dönüştürülüp, bu bileşik elektrolizle ayrıştırılır; yabancı metaller çamur içinde toplaşır.
Altın Madeni’ nin Fiziksel Özellikleri :
Arı altın, yansıma nedeniyle sarı, saydamlığı yüzünden yeşil görünen, çok yoğun (19 300 kg / m³) ve yumuşak bir metaldir. 1 063 °C’ de erir, 2 600 °C de, olağan basınç altında kaynar ve yeşilimsi sarı bir buhar çıkarır. Altın tel çekmeye en elverişli (1 gr altından 1 km tel çekilebilir), en kolay dövülen metaldir. 0,1 um kalınlığında yapraklar elde adilebilir.(yani bir milimetrelik kalınlığa ulaşmak için bu yapraklarda 10 000 tanesini üst üste koymak gerekir).
Altın Madeni’ nin Kimyasal Özellikleri :
Altın elektropozitif özelliği en zayıf metal olduğundan, kimyasal etkinliği çok düşüktür ve doğal olarak bozunmaz. B ileşiklerini oluştururken +I , +II (ender olarak) ve +III değerleriyle yükseltgenir. Holejenler altınla doğrudan doğruya bileşen aşağı yukarı tek element grubunu oluşturur. Altının önemli bileşiklerinden biri altın III klorürdür. Söz konusu bileşiğin hidrokilorik asit çözeltilerinden birinin hidrazi, fosfor, formik aldehit, vb indirgenmesi sonucunda, altının sudaki kolloyidal çözeltisi hazırlanabilir. Söz gelimi Cassius kırmızısı, rengini altın taneciklerinden alan sulandırılmış bir kalay IV oksittir ve altın II klorürün, kalay klorürle indirgenmesiyle elde edilir.
Bir altın III klorür çözeltisine hidroklorik asit katılmasıylaelde edilir. Holojenlerin altın üstündeki etkisi, bu maddeler oluşurken kolaylaşır. Olay altın suyunun altına etki etmesinin nedenini açıklar. Siyanür çözeltileri, oksijan eşliğinde altını çözündürür ve öok kararlı siyonorat iyonları oluştururlar; tepkimeden, mineralleri siyanürleme işleminde yararlanılır. Altının civayla bir araya gelmesini önlemek gerekir; çünkü bileşerek toz halinde bir alaşım (malgama) oluştururlar.
Altının tarihi tarihçesi
Tarihte bilinen kayıtlara göre Mısır hükümdarları zamanında M.Ö. 3200 yıllarında, altın darphanelerde eşit boyda çubuklar halinde çekilerek para olarak kullanıldı. Au Latince Aurum kelimesinden gelmektedir.
Peru’da M.Ö. 2000 yılına ait altın ziynet eşyaları kalıntılarına rastlanmış olup, Amerika kıtasındaki Aztekler ve İnkaların da altına tutkun oldukları bilinmektedir.
Altına önem veren eski medeniyetler arasında; Yunanları, İranlıları, Makedonyalıları, Asurluları, Sümerleri ve Lidyalıları saymak yerinde olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Beşibirlik altın nedir?Kaç gram ve kaç ayardır?

Merak edilen altın türlerinden birisi olan beşibirlik altını tanımlayacağız.Kaç gram ve kaç ayardır? Beşli Altın (Ziynet), Halk dilindeki adıyla beşibirlik altın.yanı beşi bir yerde.Beşli altının Özellikleri şu şekilde: 22 Ayar, 45 mm çapında, 35.08 gra dır.Temsili resim:

2012 yılı ilk haftası gram altın fiyatları değerlendirmesi

2012 yılına gram altın fiyatı yükselişle başladı. 2012 yılının ilk işlem gününde yani 02.01.2012 pazartesi günü gram altının fiyatı 94 lira idi. 03.01.2012 salı günü gram altın fiyatı yaklaşık 1 liralık artışla günü 95 liradan kapattı. 04.01.2012 çarşamba günü gram altın fiyatı 96 lira 82 kuruştan günü kapadı. 05.01.2012 perşembe günü altın fiyatı 96 lira 62 kuruşla günü küçük bir kayıpta kapattı. Haftanın son işlem gününde yani 06.01.2012 Cuma günü gram altının fiyatı 97 lira 30 kuruşa yükseldi. 2012 yılının ilk işlem haftasında altın fiyatları yaklaşık 3 lira değer kazandı.

Gümüş fiyatları değerlendirmesi 17/02/2011-26/10/2012 arası

Gümüş fiyatları değerlendirmesi ile karşınızdayız. Gümüş fiyatları 17/02/2011 tarihinde 1.50 tl seviyelerindeydi. Daha sonra 2011 yılı nisan ayı sonunda 2,33 tl seviyelerine çıkmayı başardı.2011 yılında yükselmeye devam eden gümüş fiyatları 22/08/2011 tarihinde 2,43 tl seviyelerine yükselerek rekor kırdı. Daha sonra inişli çıkışlı bir grafik sergileyen gümüş fiyatları 2011 yılını 1.65 tl den kapattı. 2012 yılının ilk aylarında tekrar yükselişe geçen gümüş fiyatları 1.97 tl ye kadar yükseldi. Daha sonraki zamanlarda ufak artış ve azalışlarla devam eden gümüş fiyatları son olarak 26 ekim 2012 tarihinde 1.80 tl den işlem gördü. Yaklaşık 20 ay önce 1.50 tl den işlem gören gümüş fiyatları 2,43 seviyelerine çıkarak yaklaşık olarak yüzde 90 oranında kazandırarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.